Minister Blok heeft eind januari in zijn brief aan de tweede kamer meer duidelijkheid gegeven over stimulering die moet leiden t0t de intensivering van de energiebesparende maatregelen bij Verenigingen van Eigenaars.

Van de 100 miljoen die uitgetrokken wordt zal 80 miljoen middels subsidies beschikbaar worden gesteld voor VvE’s. Om als appartementseigenaar of VvE in aanmerking te komen moet voldaan worden aan twee toetsingscriteria.

Toetsingscriteria

Het eerste toetsingscriteria is dat het om meerdere energiebesparende maatregelen gaat die gelijktijdig genomen gaan worden. Het tweede is dat het om energiebesparende maatregelen gaat en niet om energie-opwekkende maatregelen. Het is voor bij deze subsidie niet mogelijk om deze in te zetten voor enkelvoudige maatregelen. Meer over de duurzame opwekkingsmaatregelen zijn reeds gepubliceerd in de Staatscourant van 17 december 2015.

Door middel van deze subsidie wordt ook het geven van onafhankelijk advies over de mogelijke energiebesparende maatregelen die een VvE kan inzetten gestimuleerd. Uit verschillende onderzoeken komt duidelijk naar voren dat veel eigenaren van een appartement het lastig vinden om een goede afweging te maken welke maatregelen voor hun VvE complex het meest interessant zijn en in welke volgorde zij stappen moeten ondernemen om tot de beste resultaten te komen wat betreft het comfort en natuurlijk ook voor het verlagen van de maandelijkse lasten privé en voor de gemeenschappelijke delen van de VvE.  Goed en objectief advies helpt hen om de juiste stappen te zetten qua energiebesparende maatregelen die zij in kunnen zetten.

Uitvoering

De subsidieregeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en treedt volgens planning uiterlijk in de zomer van 2016 in werking. De uitvoeringskosten worden gedekt vanuit de subsidiemiddelen. Hierbij is inbegrepen een voorlichtingscampagne voor energiebesparing in de koopsector zoals opgenomen in het Energieakkoord. Deze campagne wordt komende maanden in goed overleg met de betrokken partijen van het Energieakkoord uitgewerkt, zodat een gezamenlijke en gecoördineerde inzet naar eigenaar-bewoners en VvE’s tot stand komt.

Download de brief van Ministerblok over de intensiveringsmaatregelen voor energiebesparing hier.

Bron: Rijksoverheid