Ongedierte en bestrijding hiervan binnen de VvE

Ongedierte en bestrijding binnen de VvE

Help we hebben enge beestjes in de gemeenschappelijke ruimte.   Waar hebben we het dan over? Over dieren met eigenschappen die als beschadigend, lastig of ongewenst worden beschouwd, die al dan niet schadelijk zijn of anderszins een gevaar voor mensen of planten opleveren. Ofwel ongedierte. Wat door de een als eng beschouwd wordt, kan door een ander als irritant of juist nuttig gezien worden. Voorbeelden van dieren die in deze categorie vallen zijn duiven, maar ook kakkerlakken, pissebedden, mieren en huisvliegen. Ongedierte, daar kan een Vereniging van Eigenaars in meer of mindere mate mee geconfronteerd worden.

In dit artikel gaan we in op de verschillende enge beestjes en vervolgens zullen we in aanvullende artikelen aandacht besteden aan hoe deze te voorkomen of te bestrijden.

De enge beestjes delen we op in categorieën te weten:

• Vogels en knaagdieren
  • Kruipende insecten
  • Vliegende insecten
  • Houtaantasters
  • Overig ongedierte
  • Niet “ongedierte”

Vogels en knaagdieren.

De meest in het oog springende ongedierte zijn de volgens en knaagdieren in en om de VvE. Veel verenigingen hebben te maken met vogels die zitten op de galerijen of onder het dak. De duif wordt regelmatig gezien als een vogel die overlast veroorzaakt maar ook andere vogels kunnen hun heil zoeken in het complex van de VvE en daar hun nest bouwen.

Naast de overlast vanuit de lucht wordt vaak overlast veroorzaakt door muizen en ratten. Waarbij de muizen de woningen binnen dringen en ratten zich meer ophouden om het complex, in de berging en bij de afval containers.

Naast de overlast van de uitwerpselen van deze enge beestjes kunnen zij ook ziekten overbrengen en is het raadzaam om ervoor te zorgen dat de overlast zoveel mogelijk beperkt wordt.

De problematiek van deze diertjes haalt nog  wel eens de rechtbank.

Kruipende insecten

De kruipende enge beestjes die overlast kunnen veroorzaken in een VvE zijn onder andere de kakkerlakken, mieren of zilvervisjes, of andere kruipende insecten.

Vliegende insecten

Denk hierbij met name aan wespen, bijen, muggen en vliegen

Aantasters

Niet echte enge beestjes die je direct ziet. maar wel behoorlijk gevolgen kunnen hebben en de belangrijkste aantasters zijn de houtworm en de boktor.

Niet “ongedierte”

Net zo vervelend, maar technisch gezien geen dieren die overlast veroorzaken zijn de houtzwammen, huiszwammen en andere hout aantastende schimmels.

De komende maanden zullen we aandacht besteden aan deze uitdagingen voor de VvE. Heeft u als VvE ervaring met een van de bovenstaande ongedierten en wilt u ons helpen met tips of het delen van uw ervaring. Laat hieronder een bericht achter.

Tags:
1 Reactie
  1. Carola Tielemans 2 jaar geleden

In ons complex hebben we de (over) last van ongedierte redelijk onder controle door: regels in het HhR. op te nemen omtrent het niet toestaan van het houden van vogels/knaagdieren op balkons, vuilniszakken op balkons of bewaren van etenswaren op balkons en het voeren van vogels. Daarnaast is het handhaving voortdurend noodzakelijk.
    Regelmatig worden de bewoners via een flyer hieraan herinnerd. Wordt er geconstateerd dat er muizen/keutels aanwezig zijn dan blijkt dit steeds veroorzaakt te worden doordat bovenstaande regels niet opgevolgd werden.