Verslag van de conferentie: Heeft de naoorlogse particuliere flat een toekomst?

Conferentie naoorlogse flat

Amersfoort was op 30 juni het kloppende hart van de Nederlandse VvE-wereld. VvE Centraal en Woonlab prikkelen de deelnemers met de centrale vraag van de conferentie: Heeft de naoorlogse particuliere flat een toekomst ? VvE-bestuurders, VvE-beheerders en vertegenwoordigers van marktpartijen en gemeenten volgen de presentaties rondom deze vraag aandachtig en gaan geregeld met elkaar in discussie op zoek naar verduidelijking en antwoorden.

De belangrijkste bijdragen aan de conferentie wil VvE Centraal haar lezers niet onthouden. Aan de hand van drie deelvragen wordt een korte samenvatting van de bijeenkomst gegeven.

Is er een probleem?

De centrale vraag van de conferentie doet vermoeden dat er twijfel is over de toekomst van VvE’s. Is de twijfel gegrond en waar komt deze twijfel door? Anne Jo Visser van Platform 31 en Hans van den Hombergh van Woonlab geven in afzonderlijke presentaties aan dat de toekomst er niet voor alle VvE’s even zonnig uitziet. De donkere wolken voor de zon worden voornamelijk veroorzaakt door matig tot slecht onderhoud van de complexen in combinatie met stijgende energierekeningen. Achterliggende oorzaak is de moeizame besluitvorming binnen VvE’s, waardoor reserveringen voor onderhoud vaak te laag worden vastgesteld. Dit geldt voor 51% van de VvE’s in Nederland.

Gelukkig zit in de bron van deze donkere wolken ook de kans om de zon weer te laten schijnen. Voldoende reserveren voor het onderhoud schept de mogelijkheid om het pand flink aan te pakken. Niet alleen het achterstallig onderhoud wordt aangepakt, maar ook kan de energierekening worden verlaagd en het wooncomfort worden verbeterd. De nul-op-de-meter aanpak van Platform 31 kan de VvE in één keer naar dit niveau brengen, maar inmiddels wordt ook gewerkt aan deelstappen om dit niveau geleidelijk te bereiken. Uiteindelijk is voldoende reserveren voor veel VvE’s de eerste stap om de zon weer te laten schijnen.

Bij wie ligt het probleem?

Hans van Hombergh stelt dat VvE’s er niet alleen voor moeten staan om de huidige problemen op te lossen. Het is immers een maatschappelijk probleem. VvE-beheerders zijn verantwoordelijk voor het juist adviseren van VvE’s over o.a. de reservering voor het onderhoud. Marktpartijen werken aan aantrekkelijk en betaalbaar aanbod voor VvE’s om het complex op te knappen. Gemeenten monitoren de staat van het onderhoud, de kwaliteit van het straatbeeld en de voortgang in het tegengaan van energieverspilling. De gemeente kan de helpende hand bieden als VvE’s dit niet op eigen kracht op orde kunnen brengen.

Frank Peters van VvE010 en Ineke Stel van de gemeente Tiel geven aan hoe VvE’s op weg worden geholpen. VvE010 is een Rotterdamse stichting opgericht door de gemeente Rotterdam en de Rotterdamse woningcorporaties. VvE010 ondersteunt eigenaren van appartementen door het delen van belangrijke informatie per brief, tijdens een informatieavond en door het beantwoorden van persoonlijke vragen. In samenwerking met de gemeente begeleidt VvE010 trajecten voor het opknappen van achterstallig onderhoud. Tot slot heeft VvE010 kleine VvE’s in beheer, zodat deze VvE’s actief en gezond worden. Uiteindelijk kunnen deze VvE’s worden ondergebracht bij normale beheerders.

Ineke Stel vult aan dat de gemeente Tiel in de Hertogenwijk ook heeft samengewerkt met een aantal VvE’s. Er was sprake van achterstallig onderhoud in combinatie met persoonlijke problemen achter de voordeur. De gemeente, de provincie en de woningcorporatie hebben de handen ineengeslagen om tot een verbetering van de wijk en de complexen te komen. Voor deze VvE’s is het achterstallige onderhoud weggewerkt en wordt er weer voldoende gespaard. Dit is in lijn met het motto van Ineke: het verleden hebt u, de toekomst moet u zelf maken.

Wie gaat het oplossen?

Ondanks dat het om een maatschappelijk probleem gaat, zijn het vooral de VvE’s zelf die het echte pionierswerk verrichten. Erik Postma uit Assen onderzoekt in samenwerking met Theo Adema van KAW de mogelijkheden om de VvE van Erik te slopen en op dezelfde plek een nieuw pand terug te bouwen. Het complex van 18 appartementen uit 1953 is goedkoop gerealiseerd en is eigenlijk aan het einde van de levensduur. Lastig is dat een VvE in Nederland nog nooit is gesloopt. Erik en Theo zijn vasthoudend en willen graag helder krijgen hoe dit plan, liefst tegen gelijkblijvende woonlasten, gerealiseerd kan worden.

Ton Baas van VvE Lindenhove uit Apeldoorn vertelt dat er hard gewerkt wordt om de eerste nul-op-de-meter renovatie van een VvE in Nederland te realiseren. In samenwerking met de gemeente Apeldoorn en met begeleiding van een team van Platform 31 komt de VvE stap voor stap dichter bij dit doel. Het gebouw wordt flink gemoderniseerd qua uiterlijk, energieverspilling wordt maximaal aangepakt, onderhoudskosten gaan naar beneden en het wooncomfort stijgt aanzienlijk. Dit kan worden gerealiseerd tegen gelijkblijvende woonlasten, mits er een lening van 30 jaar mogelijk is. Aan deze mogelijkheid wordt nog hard gewerkt, maar daarna kan de zon voor deze VvE volop gaan schijnen. Op de nieuwe zonnepanelen wel te verstaan!

Wilt u een volgende keer ook deelnemen? U kunt zich hier alvast aanmelden.