Duurzaamheidsfonds voor kleine Verenigingen van Eigenaren

Eerste SVN Lening Den Haag

Den Haag gaat als eerste gemeente in Nederland geld uitlenen aan kleine VvE’s, zodat de eigenaren hun koop-appartement duurzaam kunnen opknappen. Het nieuwe fonds wordt beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn)..

De gemeente steekt zes miljoen euro  in het duurzaamheidsfonds. Uit Europa komt  er nog eens twee miljoen bij. VvE’ kunnen straks tegen een schappelijke rente elk tot 15.000 euro per appartement lenen, maakte wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij, stadsontwikkeling)  zaterdag 1 juli bekend.

Momenteel  is het voor de pakweg 20.000 kleine VvE’s  in Den Haag heel lastig om groot (en duurzaam) onderhoud te financieren. De gezamenlijke eigenaren kunnen  geen gebruik maken van rijksregelingen en moeten het forse onderhoudsgbudget daarom vaak op persoonlijk titel ‘bij elkaar sparen.

Het duurzaamheidsfonds maakt dat straks een stuk makkelijker. Niet alleen is de Haagse lening financieel voordelig, ze komt ook op naam van de gezamenlijke  VvE. Die moet dan wel goed georganiseerd zijn en met een gedegen meerjarenplan op de proppen komen. Ook moet zeker de helft van het geleende bedrag besteed worden aan duurzame maatregelen zoals bijvoorbeeld isolatie, groene daken en zonnepanelen.

Joris Wijsmuller is trots op de noviteit  die het duurzaamheidsfonds is. ,,Willen we als stad in 2040 klimaatneutraal zijn, dan moeten we nog heel veel doen aan het duurzamer maken van onze bestaande huizen.  Met dit fonds  kunnen ook mensen in een kleine VvE hieraan aan werken.’’

In Den Haag gaat het  om 60.000 woningen en 20.000 kleine VvE’s, zoals die in de Van Merlenstraat bij het Koningsplein. Daar daar maken de eigenaren van zes appartementen en een dansschool in een prachtig oud schoolgebouw als eerste gebruik maken van de mogelijkheden van het Haagse  fonds.

Het eerste aanvraagformulier is uitgereikt aan een VvE in de buurt van het Koningsplein aan de Van Merlenstraat.

Ze wonen in een karakteristiek oud  schoolgebouw – inclusief schoolplein – dat al ruim vóór de eeuwwisseling werd omgebouwd tot een wooncomplex met zes appartementen en een heuse dansschool.

En dat is héérlijk wonen, vinden Clemens Zalm en René l’Herminez. Maar ook vrij duur: ,,Wij betalen met z’n allen jaarlijks een kapitaal aan onze Vereniging van Eigenaren. Om precies te zijn: 21.000 euro.’’

Meer moet dat ook  niet worden. En dus willen de eigenaren van de voormalige lagere school aan de Van Merlestraat  graag als allereersten een beroep op een lening uit het nieuwe, Haagse duurzaamheidsfonds voor kleine VvE’s. Het wordt een krediet van zeven keer het maximale bedrag van 15.000 euro.

Met die ruime ton gaan de zeven eigenaren het schoolgebouw veel beter isoleren (bijvoorbeeld met driedubbelglas in de ramen). Ook worden  de kozijnen van kunststof dat onderhoudsvriendelijker is dan hout.

Zonnepanelen

Zo wordt hun appartementencomplex niet alleen duurzamer, maar ook  goedkoper om te onderhouden. En met het geld dat ze in de loop der jaren hierop  besparen, hopen ze straks weer zonnepanelen op het dak te leggen  en misschien ook een warmte pomp aan te schaffen.

,,De samenleving moet anders met energie leren omgaan, dat weten we allemaal’’, zegt René l’Herminez. ,,Ook wij willen aan de Van Merlenstraat ons steentje bijdragen en duurzamer leven. Dat is onze drijfveer.’’

En dat is ook de drijfveer van wethouder Wijsmuller en de Haagse VvE-balie die aanvragers van  leningen met raad en daad te woord staat. ,,Belangrijk is wel dat de Verenigingen van Eigenaren hun zaakjes op orde hebben en een goed meerjarig onderhoudsplan maken’’, vertelt projectleider Francien de Hoop. ,,Wij helpen ze daar graag mee.’’

Dit is een bijdrage van VvE-balie

Tags: