Boekreview: De Syndicus als vertegenwoordiger van de Vereniging van Mede-Eigenaars

Hoe zit het nu met de Vereniging van Mede-Eigenaars, u weet wel de “Belgische Vereniging van Eigenaars”. We hebben er al een artikel over geschreven en nu een boekbeoordeling van het boek De syndicus als vertegenwoordiger van de Vereniging van Mede-Eigenaars. Een introductie in Appartementsmede-eigendom in de praktijk. Het eerste boek in een reeks praktijkgerichte boekjes over onderwerpen gerelateerd aan de Vereniging van Mede-eigenaars en het gedwongen mede-eigendom van de hand van Peter Leyseele.

Vanaf het ogenblik dat een gebouw of een groep van gebouwen twee of meerdere verschillende mede-eigenaars telt, waarbij hun eigendomsrecht werd opgesplitst in zgn. gemeenschappelijke en privatieve delen, ontstaat van rechtswege haar vereniging van mede-eigenaars. In 99% van de gevallen is op zulke vereniging de dwingende appartementswet van toepassing. Door hun aankoop worden alle eigenaars automatisch lid van deze vereniging(en) van mede-eigenaars. In die situaties verplicht de wetgever om voor het behoud en het beheer van de gemeenschappelijke delen beroep te doen op een organieke vertegenwoordiger, met name op een syndicus.

Naslagwerk

Dit boek is een overzichtelijk naslagwerk voor aspirant eigenaars van een appartement of die eigenaar die zich wil verdiepen in het kader waarbinnen de Appartementswet betrekking heeft.

Het boek is duidelijk in opzet met 9 korte en overzichtelijke hoofdstukken. Het begint met een intoductie in de geschiedenis en het ontstaan van de syndicus, haar wettelijke en conventionele verplichtingen en maakt een duidelijk onderscheid in de vier verschillende vormen van syndici die bestaan. Vervolgens wordt de lezer meegenomen in de voorwaarden van de aanstelling van een syndicus en een nadere toelichting van de vier verschillende vormen van syndici.

Het boek vervolgt met belangrijk aandachtspunt waaronder het contracteren van de syndicus en de voorwaarden die hieraan gesteld worden. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk en de consequenties krijgt u als lezer een goed beeld van de benodigde stappen en de gevolgen wanneer u niet voldoet aan het volgen van de wettelijke bepalingen. Het behandelt de aanstelling van een syndicus, de identificatie van de syndicus en eindigt met het ontslag van de syndicus.  Vervolgens worden een aantal belangrijke uitspraken behandeld. In de bijlagen treft de lezer onder andere de wet van 2010 aan samen met aanvullingen op deze wet om de Wet op Mede-eigendom te moderniseren en transparanter te maken. Aanvullend zijn modelvoorbeelden opgenomen voor diverse verzoekschriften en een modelvoorbeeld voor het bijeen roepen van de vergadering.

Conclusie

Het is een duidelijke en overzichtelijke introductie in de functie van syndicus van een Vereniging van Mede-Eigenaars en een aanrader voor een ieder die zich wenst te verdiepen in de VME.