Geld besparen op het onderhoud aan CO/LPG gasdetectie en ventilatie van de parkeergarage

Geld besparen op het onderhoud aan COLPG gasdetectie en ventilatie van de parkeergarage

Een goed werkend gasdetectie- en ventilatiesysteem zorgt voor een gezond en veilig binnenklimaat voor de aanwezigen in de parkeergarage. Slecht onderhouden systemen kunnen voor storingen en ongewenste meldingen (zoals ontruiming) zorgen.

Wat is de norm

Bij appartementencomplexen met ondergronds parkeergarages zien we vaak dat er 2x per jaar onderhoud aan de gasdetectie en 1 x per jaar aan de ventilatie gepleegd wordt. Volgens de wettelijke norm NEN2443 dient de parkeergarage volgens de voorschriften van de fabrikant onderhouden te worden. En het klopt inderdaad dat sommige fabrikanten van gasdetectie apparatuur 2 maal per jaar voorschrijven.

De parkeergarages onder appartementencomplexen worden vaak alleen door de bewoners gebruikt en kennen in het algemeen weinig parkeerbewegingen per dag. De vervuiling is dan ook veel minder dan de gemiddelde commerciële parkeergarage.

Onderhoudsinterval

Daarom stellen wij dan ook meestal voor om het onderhoudsinterval voor de gasdetectie in de parkeergarage terug te brengen naar een keer per jaar. Ook wordt het onderhoud aan de gasdetectie en ventilatie vaak bij ons door 1 service monteur gedaan. Dit scheelt ook aanzienlijk in de kosten. Mocht blijken dat na een half jaar toch nieuw onderhoud nodig is aan de gasdetectie dan kan de frequentie weer terug naar 2 x per jaar. In het bestaan van VA Climate is dit echter nog niet voorgekomen. VA Climate is specialist op het gebied van  het onderhoud van ventilatie- en gasdetectiesystemen in parkeergarages.

Indien u nog vragen heeft of vrijblijvend een offerte wilt dan kunt u altijd contact met ons opnemen.


Dit is een bijdrage van VA Climate

Tags:
2 Reacties
 1. Jitze Rinsma 9 maanden geleden

  ls

  kunt u aangeven waar in de NEN 2443 de verplichting staat dat onderhoud volgens voorschriften van de fabrikant dient te worden onderhouden?
  Overigen is de NEN 2443 zelf niet een wettelijk verplichte norm voor ontwerpen van garages en geen norm voor onderhoud van garages.

 2. Auteur
  VA CLimate 9 maanden geleden

  Het klopt dat de NEN2443 niet wettelijk is verankerd in het bouwbesluit. In feite mag een parkeergarage gebouwd worden indien zonder dat aan deze norm wordt voldaan. Voor de ventilatie geldt dan dat er 24 uur uur per dag maximaal geventileerd mag worden (3 liter/m2/s). In deze tijd is dat natuurlijk uit den boze. Men mag dan afwijken van het bouwbesluit als men de NEN2443 hanteert. De praktijk is dat naar mijn weten iedere garage volgens de NEN2443 gebouwd wordt. In feite is dit dus de norm voor het ontwerpen van parkeergarages.

  Het onderdeel m.b.t. onderhoud staat op bladzijde 98 van de norm NEN2443:2013
  bladzijde 98 van de norm NEN2443:2013

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op met VvE Centraal

U kunt dit formulier gebruiken om contact op te nemen met VvE Centraal

Wordt verstuurd

wit logo-01

©2018 VvE Centraal, onderdeel van Blue Orange Participaties B.V.

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account