CV vanaf 2021 ook tabee in de VvE?

CV vanaf 2021 ook tabee in de VvE?

Het voorstel ligt er. Het plaatsen van een traditionele cv-ketel moet per 2021 verboden worden. Vanaf dat moment mogen appartementseigenaren hun installatie alleen nog vervangen door een hybride warmtepomp, een zonneboiler of een ander duurzaam alternatief. Allemaal om ervoor te zorgen dat we in Nederland sneller van het gas af stappen.

(Te) Hoge rendementseisen voor cv-ketel

De basis voor dit initiatief is het klimaatverdrag van Parijs en de problemen met de aardgaswinning in Groningen. Nederland moet het aardgasverbruik terugdringen. Dat kan volgens de opstellers van het plan alleen door de rendementseisen voor verwarmingsketels flink aan te scherpen. Hier kunnen de gewone gasgestookte mono-cv-ketel niet aan voldoen. Appartementseigenaren met een VR of HR ketel zullen gedwongen worden om deze ketel  en wellicht ook het afvoerkanaal te vervangen, maar is de voorgestelde combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler te realiseren?

Risico’s voor de VvE

De maatregel zou een boost kunnen gaan vormen voor de installatie van hybride warmtepompen, Het gaat dan om een oplossing waarbij het grootste deel van de warmte door een duurzame oplossing wordt verzorgd en waarbij de gasgestookte ketel enkel nog bijspringt bij een piek. Een gevolg van een hybride systeem is dat deze veel meer ruimte nodig heeft voor de verwarmingsinstallatie in combinatie met een buitenunit tegen de gevel of op het dak. Het gevolg hiervan is dat hiervoor toestemming moet worden verkregen van de VvE en kan zorgen voor eventuele “geluidhinder” voor de bewoners.

Hoge kosten

Om te voorkomen dat appartementeigenaren door de hogere rendementseis flink duurder uit zijn, zou de kostprijs van de installatie naar beneden moeten. Nu is de hybride warmtepompcombinatie, zelfs met ISDE-subsidie, nog aanzienlijk duurder dan een ketelvervanging. Ook wordt er van de overheid gevraagd (gebouwgebonden) financieringsmodellen en subsidies ter beschikking te stellen.

 

Tags:
0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op met VvE Centraal

U kunt dit formulier gebruiken om contact op te nemen met VvE Centraal

Wordt verstuurd

wit logo-01

©2018 VvE Centraal, onderdeel van Blue Orange Participaties B.V.

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account