Dakveiligheid vs hoeveel zonnepanelen plaatsen we?

Bij de vraag hoeveel zonnepanelen er op een dak geplaatst moeten worden wordt vaak in de eerste plaats gekeken naar de energiebehoefte en uiteraard hoe groot het dak is. Daarnaast is de ligging van het dak ten opzichte van de zon (en schaduw) een item wat aandacht krijgt. Als je bepaald hebt of je voor een oost-west opstelling kiest of de panelen op het zuiden richt kan je vrij eenvoudig berekenen hoeveel PV panelen je op een dak kwijt kan. Voor een dakdekker spelen er echter nog meer factoren.

Natuurlijk kijken we eerst naar de staat van de dakbedekking en of er niet eerst bij-geïsoleerd moet worden, maar daar doelen we in dit artikel niet op.

Dakveiligheid en zonnepanelen

We komen nog regelmatig daken tegen waarop het maximale aantal zonnepanelen geplaatst is zonder daarbij rekening te houden met de veiligheid van de monteurs, onderhoudsdakdekkers en installateurs die nadien op het dak moeten werken.

Een veiligheidssysteem kost ruimte op het dak en die ruimte gaat ten koste van het aantal zonnepanelen wat je kan plaatsen. Dat kan alleen echt levens kosten! We krijgen helaas nog steeds regelmatig berichten van dakdekkers die van het dak zijn gevallen.

De innovatieve dakenbranche

Gelukkig is de dakenbranche een branche die altijd in ontwikkeling is qua materialen, methoden en toepassingen. En qua veiligheid! Zo is er onlangs door Eyecatcher BV te Nieuwkoop een nieuw innovatief product gepresenteerd wat oplossing biedt voor dit probleem. Een ankerpunt waarop een frame voor zonnepanelen op bevestigd kan worden en tegelijkertijd een veiligheidskabelsysteem gemonteerd kan worden.

De kracht van dit systeem zit letterlijk in het ankerpunt. Doordat het mechanisch  bevestigd wordt kunnen de zonnepanelen stormvast gemonteerd worden. Waterdichting is uiteraard geen probleem en het is geschikt voor zowel platte als hellende daken.

Vallijnen of dakrandbeveiliging

Overigens is de keuze voor valbeveiliging in de vorm van harnasgordels en vallijnen pas een optie als collectieve dakrandbeveiliging niet mogelijk is. Collectieve dakrandbeveiliging is volgens de ARBOwet de eerste keus. Bij kortstondige werkzaamheden is alleen een kabelsysteem wel toegestaan. Verder mogen de zonnepanelen, vanwege de veiligheid, niet binnen twee meter van de dakrand geplaatst worden. Het niet naleven van de veiligheidsverplichtingen en normen kan bij overtredingen en arbeidsongevallen ernstige consequenties hebben. Vanwege ketenaansprakelijkheid bent ook u als opdrachtgever verantwoordelijk.

Bron: NDA kenniscentrum artikel hoeveel zonnepanelen plaatsen

Tags:
0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op met VvE Centraal

U kunt dit formulier gebruiken om contact op te nemen met VvE Centraal

Wordt verstuurd

wit logo-01

©2018 VvE Centraal, onderdeel van Blue Orange Participaties B.V.

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account